Sınır güvenliği ABD seçimlerinin kaderini belirleyecek mi?

AA muhabiri, ABD’nin Teksas eyaletinin Meksika’ya komşu sınır kenti El Paso’da “Süper Salı” olarak adlandırılan ön seçimlerde Amerikalıların nabzını tuttu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 8 ay kala çeşitli anket şirketlerinin yaptığı araştırmalara göre ekonomi ve kaçak göçmenler seçmenlerin en çok önemsediği konular arasında yer alıyor.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokrat aday Joe Biden, göç meselesinin önemini bildikleri için 15 büyük eyalette düzenlenen ön seçimler öncesinde “Süper Salı” olarak bilinen aynı gün Meksika sınırını ziyaret etti.

Trump, başkan seçilmesi halinde yasadışı geçişleri önleyeceğinin ve yasadışı göçmenleri ülkeden geri göndereceğinin sözünü vermiş ve Başkan Biden’ı açık kapı politikasıyla ülkeyi göçmenlerle doldurmakla suçlamıştı.

Biden ise Kongre’ye sunulan 118 milyar dolarlık “sınır güvenliği ve dış yardım” tasarısını savundu. Biden yönetimi, sınır güvenliği bütçesini Ukrayna ve İsrail’e yönelik askeri yardım paketine dahil ederek bir taşla iki kuşu vurmaya çalıştı.

Ancak Trump’ın itirazı üzerine Cumhuriyetçiler aleyhte oy kullandı ve yasa tasarısı düştü. Biden, Brownsville, Teksas’ta yaptığı konuşmada yasanın başarısızlığından Cumhuriyetçi rakibi Trump’ı sorumlu tuttu.

İki cumhurbaşkanı adayının karşılıklı suçlamaları aslında partilerin yasadışı göç konusundaki seçim stratejisini ortaya koyuyor.


Seçmenler yasadışı göçün bir sorun olduğu konusunda hemfikir

Cumhuriyetçi ve Demokrat seçmenler, sorunun çözümü konusunda farklı görüşlere sahip olsalar da, yasadışı göçün bir sorun olduğu konusunda hemfikir görünüyor.

AA’nın “Süper Salı” ön seçimlerini izlediği yerlerden biri de Teksas’ın sınır şehri El Paso. ABD’nin en büyük eyaletlerinden biri olan Teksas, aynı zamanda ülke ekonomisinin de lokomotifidir. Seçmenlerin büyük çoğunluğu geleneksel olarak Cumhuriyetçi olsa da, sınır şehri El Paso’da Demokratlar çoğunlukta.

AA muhabirine konuşan ve ismini vermeyen bir Cumhuriyetçi seçmen, ülkenin en önemli konularını “ekonomi, göç ve gazi hakları” olarak sıraladı.

ABD’nin göçmen ülkesi olduğunu ancak her şeyin yasal çerçevede olması gerektiğini anlatan emekli ABD Ordusu askeri, şöyle konuştu: “Göç benim için çok önemli bir konu. Çünkü ekonomimize zarar veriyorlar ve onlara ayrıcalıklar veriyorlar. vermelisin.” Gazilere yurt dışından kaçak olarak gelenlere.” dedi.

ABD ordusunun dünyanın çeşitli ülkelerinin sınırlarını korumak için çalıştığını ancak kendi sınırlarını koruyamadığını belirten emekli asker, Biden yönetiminin Ukrayna ve İsrail’e yardım ederken Meksika sınırını güvence altına alamamasını eleştirdi.

Emekli asker, Biden yönetiminin Amerikan vatandaşlarına harcaması gereken parayı göçmenlere harcadığına inandığını ifade etti.

Emekli Demokrat seçmen Paola Chavez, “Bence harcanmaması gereken yere para harcanıyor. Sınır duvarı da bunlardan biri. Bu paranın insanlara yardıma, teknolojiye harcanması gerektiğini düşünüyorum. Aptalca bir duvar için değil” dedi. kurtların bile göç etmesini engeller.” Açıklamalarıyla Trump yönetiminin sınır duvarı projesini eleştirdi.

Bir başka emekli seçmen ise şu görüşünü paylaştı: “Ben bir değişiklik istiyorum. İşlerin gidişatından memnun değilim. Yeni yüzler gelmeli. Hemen her şeyin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Göç ve sınır sorunları…”

Biz başka şeylere oy verdik, onlar da bu yetkiyi bizim irademiz dışında kullandılar.” Kadın seçmen Biden’a oy verdiğini ancak yönetiminden memnun olmadığını söyledi.

Ancak Rick Floris, yasadışı göçün bir sorun olduğunun altını çizerek, taraflar arasında bu çatışma olduğu sürece bir değişiklik olacağına inanmadığını ancak bir şeyler yapılması gerektiğini açıkladı.


Meksika sınırını geçen kaçak göçmen sayısındaki artışın nedeni

Amerika Birleşik Devletleri’nin Meksika ile olan güney kara sınırının tamamı 3.145 kilometre uzunluğundadır.

Teksas, New Mexico, Arizona ve Kaliforniya eyaletleri bu sınırda yer alıyor.

ABD eski Başkanı Trump, Kovid-19 salgınıyla birlikte Mart 2020’den itibaren ülkeye gelen göçmenleri sağlık yasasının salgın hastalıklara ilişkin 42. maddesini gerekçe göstererek geri gönderdi.

Salgından bu yana, 42. Madde’nin Mayıs 2023’ten sonra sona ermesiyle birlikte, Meksika sınırından yasa dışı geçişler arttı.

ABD Sınır Devriyesi verilerine göre Aralık 2023’te bir ayın en yüksek rakamı olan 250.000 kişiye ulaşıldı.

Cumhuriyetçiler, Biden yönetimi döneminde ülkeye giren kaçak göçmen sayısının 7 milyonu aştığını söylüyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber