İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Kolabaş, değerli bir baklagil bitkisi olan soya fasulyesinin toprağın dinlenmesini sağladığını ve yaşayan bakteriler aracılığıyla azotun toprağa bağlanmasını sağladığını söyledi. toprak köklerinde.
Hedef soya fasulyesi üretimini artırmak
Ayrıca ürün artıklarının değerli hayvan yemi olarak kullanılabileceğini belirten Müdür Kolabaş, şöyle konuştu: “Soya fasulyesinde yüzde 40-45 protein, yüzde 18-20 yağ bulunuyor. Gıda ve yem sektöründe yaygın olarak kullanılan değerli bir endüstriyel bitkidir. Bakanlığımız, yaygın olarak kullanılan ancak yeterli üretimi olmayan soya fasulyesi üretimini teşvik etmek amacıyla sertifikalı tohum desteği, motorin gübresine ek destek ve yüksek primli ürün desteği sağlayarak soya üretimini artırmaya çalışıyor.” Dedi. Toplam ekili alanın 2023 yılında 18 bin dekara ulaştığını belirten Kolabaş, şöyle konuştu: “2024 yılında ekili alanın artacağı tahmin ediliyor. Bugün bu projeyle 340 çiftçiye 34 ton soya fasulyesi dağıtılacak. Projenin toplam bütçesi 2 milyon 400 bin TL olup bunun 1 milyon 800 bin TL’si Bakanlığımızca karşılandı. Dedi.
“Destek devam edecek”
Programda konuşan Vali Erdinç Yılmaz, “Size destek olabiliyorsak ne mutlu bize, bu desteği her zaman sürdüreceğiz. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz; Tarım ve gıda toplumumuzun ve ülkemizin geleceği için vazgeçilmezdir. Çok şükür Osmaniye gibi verimli topraklardayız. Bu bereketli topraklarımızı Allah’a şükrederek en iyi şekilde değerlendirip milletimize sunmanın bir görev olduğuna inanıyoruz. Osmaniye soya fasulyesi üretiminde önde gelen illerden biridir. Dağıtacağımız soya desteğinin sizler için en iyi şekilde kullanılmasını temenni ediyor, bereketli ve kazançlı olmasını ve size geri dönmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi. Dedi.
Konuşmaların ardından çiftçilere soya fasulyesi dağıtıldı.