Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından vatandaşlarda deprem korkusu arttı. Depremin vurduğu Kayseri’de vatandaşlarda deprem kaygısı başladı. Kayseri Şehir Hastanesi Psikiyatrist Dr. Muhammed Emin Dağüstü, polikliniklere başvuran hastalarda depremle ilgili temaların yüzde 400 oranında arttığını belirterek, şöyle konuştu: “Deprem öncesinde psikiyatriye başvuran hasta sayısı doluydu ancak başvuran hastalarda depremle ilgili temalar depremle ilgiliydi. Depremden sonra yaklaşık %400 arttı. İlk başlarda bu artış daha fazlaydı. Hemen hemen tüm başvuranların deprem programı vardı. Normalde çocuğumun okulda başarısız olup olmayacağından, sınavı geçemezse, ben geçemezsem diye endişeleniyordum.’ İstediğim evi alamazsam, eğer gelecek ay borcumu ödeyemezsem, bir anda deprem bizi vuracak ve her şeyimizi kaybedecektik.
Depremin insan ruh sağlığı üzerindeki etkisinin boyutunu tahmin etmek kolay değil. Bir kişinin depreme maruz kalması ve hala bu acıyı hissetmesi onun akıl hastası olduğu anlamına gelmez. Bu herkesi etkileyebilecek bir şey. Günümüzde zaman geçtikçe yavaş yavaş unutuyoruz ama bu unutma, unutmayı bastırma süreci değil de, bu konuda önlem alma, ne yapılabileceğini bilme ve ne yapılacağını tahmin edebilme süreci olsaydı sağlıklı olurdu. karşı karşıya kalırsan yap. “Hiç olmamış gibi inkar etmek yerine, insanlara bunu hatırlatacak şeyler yapıyoruz” dedi.
Hastaların depremin tekrarlama kaygısı yaşadığını belirten Dağüstü, şöyle konuştu: “Hastalar genel olarak tekrarlama kaygısı yaşarlar. Biz buna beklenti kaygısı diyoruz. Kaygı normalde sebebini hiçbir şeye bağlayamayan kişilerde olur. Dokunduğu şeylere bağlanır. kişinin bir kaygı geçmişi vardır ve bu, bir sorun bulduğunda yayılır.” “Bu depremin meydana gelmesi bazı insanlarda eşiğin altında kaygıya neden oldu” dedi.