31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerin ardından toplam 5 belediyeye kayyum atandı. Bunlardan 4'ü DEM partili belediyeler, biri de CHP'li belediyelerdi. Kayyum atamaları tartışmalara yol açarken İBB ve TBB Başkanı Ekrem İmamoğlu harekete geçti. İmamoğlu'nun Ankara'daki emanet temaslarının ardından, 21 Kasım'da TBMM'de grupları bulunan Cumhuriyet Halk Partisi, DEM Parti, İYİ Parti ve Gelecek-Saadet ile Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, yediemin düzenlemesinin kaldırılması için ayrı ayrı yasa tasarısı sundu. . CHP grubunun önerisine TBMM'de grubu bulunmayan Yeniden Refah Partisi, Türkiye İşçi Partisi, İşçi Partisi ve Demokrat Parti imza atarak destek verdi.
GÜNAYDIN: “BİRÇOK PARTİ TEK ANA TUTUMDA BİRLEŞTİ”
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Meclis'teki 10 siyasi partinin yediemin düzenlemesinin kaldırılması yönünde sunduğu önerinin demokrasi açısından önemli olduğunu vurguladı. Ortak önergeye imza atan partilerin temsilcileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda birbiri ardına konuşarak görüşlerini şu şekilde ifade ettiler:
Bu ortak hareketin vatandaşları demokrasi cephesinde birleşmeye teşvik edecek çok önemli bir gelişme olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, şunları söyledi: “Bu mecliste birçok siyasi parti temsil ediliyor. Bunlardan 4'ünün grubu var ancak geri kalan siyasi partiler grubu olmayan milletvekilleriyle temsil ediliyor. Cumhur İttifakı'nı oluşturan dört parti hariç, farklı müktesebat, farklı ideolojiler ve farklı dünya görüşlerine sahip siyasi partilerin, hukukta, adalette ve sosyal ilişkilerde ilkeli bir duruşta bir araya geldiklerini büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim. bu bağlamda, kurbanın kim olduğu önemli değil, saldırının nereden geldiği önemli değil.”
KOÇYİĞİT: ANAYASAYA AYKIRI DÜZENLEMELER ORTADAN KALDIRILMALI
DEM Parti Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, şunları söyledi:
“5393 sayılı Belediye Kanununun yedieminlik uygulamasının hukuki dayanağını oluşturan ve aslında Anayasa'ya aykırı olan 45. maddesinin 2. fıkrasının yürürlükten kaldırılmasına yönelik bir yasa tasarısı sunduk. Bu yasa tasarısının acilen genel kurul gündemine alınması gerekmektedir. amasız olarak meclise gelerek, “Kanunlaşması yönünde talebimizi de ifade etmek isterim” dedi.
ÇÖMEZ: UMARIM BU TAVSİYE MECLİSİNDE UYGUN DEĞERLENDİRİLİR
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, “Umuyorum ki bu demokratik tutum ve tutum Meclis'te de uygun görülecek ve bugün Türkiye'de yaşanan bu sorunlara çözüm teşkil edecektir.”
KAYA: GÖREVİMİZİ YAPTIK
Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Bülent Kaya, şunları söyledi: “Artık 2 yıllık OHAL sona erdiğine göre, AKP'den 8 yıllık bu devlet rejimine son vermesini beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. 2 yılı aşan OHAL'i tarihteki bir kara nokta gibi sürdürüyoruz. Biz bu uygulamaların ortadan kaldırılması için üzerimize düşeni yaptık ve kanun değişikliği teklifimizi TBMM'ye sunduk” dedi.
BEKİN: YASAL TEKLİFİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ
Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin ise şunları söyledi: “Yerel yönetimlerde kayyım atanmasına son verilmesi ve halkın iradesine saygı gösterilmesi yönünde artık yasal düzenleme zorunlu hale geldi. Meclis çoğunluğunun, bu yasa değişikliği teklifine ilişkin yasa tasarısını bu konuda büyük bir oy birliği ile sunmasını istiyoruz.” “Ve biz YRP olarak bunu imzaladık” dedi.
ŞAHİN: BU SORUNLU ORTAMI HEP BİRLİKTE ORTADAN KALDIRMALIYIZ
DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin, şunları söyledi: “DEVA Partisi olarak bugün 15 milletvekili arkadaşımızla birlikte bir yasa tasarısı sunduk. Bu yasa tasarısının bir an önce diğer grupların sunduğu yasa tasarılarıyla birleştirilmesi ve mecliste görüşülmesi gerekiyor. Mümkün ve bu sorunlu ortamdan hep birlikte kurtulmalıyız.” .
ALTINTAŞ: HUKUKSUZLUĞUN ORTADAN KALDIRILMASINI ÖNERİYORUZ
İzmir Demokrat Parti Milletvekili Haydar Altıntaş, “Demokrat Parti olarak tüm kesimlerle birlikte sunulan bu tasarının gündeme alınarak hukuksuzluğun ortadan kaldırılmasını teklif ediyoruz.”
BAYHAN: DEMOKRASİ KONUŞMAK İSTİYORSANIZ TEKLİF KABUL EDİLMELİ
EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, “Bu parlamento toplu iğne başı kadar demokrasiden bahsetmek istiyorsa bu tasarıyı kabul etmelidir.”
TEKLİFİN GEREKÇESİ
Kanun Değişikliği Teklifinin gerekçesinde, “2564 sayılı Belediye Kanununun 45 inci maddesinin ikinci fıkrası” belirtildi. Terör suçları veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçlarından dolayı belediye başkanı veya belediye başkan yardımcısı veya meclis üyeliğinin görevden uzaklaştırılması ile ilgili usul ve esasları düzenleyen 5393 sayılı Kanun Anayasa'nın 2. maddesine uygundur. 5, 123 ve 127'nci maddelerine aykırı olduğundan yürürlükten kaldırılması planlanmıştır.”
Bu içerik Hazar Saygın tarafından yayınlanmıştır.