Bölgede yaygın olarak üretilen narları toplayan kadınlar, nar çekim merkezlerinde meyvelerin suyunu çıkarıyor. Nar suyu bakır kazanlara konur ve saatlerce kaynatıldıktan sonra tepsilere konularak soğumaya bırakılır.
Uzun uğraşlar sonucunda hazırlanan nar ekşisi, yemeklerin ve salataların lezzeti olarak mutfağa giriyor.
Ev hanımı Fatma Güven, hazırladıkları nar ekşisinin yemeklerin vazgeçilmez lezzeti olduğunu söyledi.
Nar ekşisi yapımının zor ve zahmetli bir iş olduğunu anlatan Güven, şöyle konuştu: “Olgun narları dallarından toplayıp birçok aşamadan geçirerek suyunu çıkarıyoruz. Daha sonra odun ateşinde yaklaşık 10 saat kaynatıp ateşe veriyoruz. tepsiler Tepsilerde 3 gün güneşte bekletilen nar ekşisi tüketime hazırdır.” dedi.
İbrahim Kırmızı, hasat edilen narların tesislerine getirilerek işlendikten sonra su halinde vatandaşlara teslim edildiğini de anlattı. Kırmızı, “Narları tam otomatik makinelerle kabuklarından ayırıp suya işliyoruz. Vatandaşlar suyu evlerinde kaynatıp nar ekşisi haline getiriyoruz. Böylece zahmetli granülasyon işlemi kolaylaşıyor” dedi. dedi.